We waren al een tijdje op zoek naar hoe we ons hout het beste konden stapelen. Aangezien onze 3 biggen dit jaar een volwaardige stal nodig hebben, wordt een deel van het houtkot ingericht als varkensstal. Daardoor moesten we een nieuw plekje vinden voor een deel van ons brandhout. Dat bestaat voor het grootste deel uit wilgenhout van onze knotwilgen: rolletjes gezaagd op korte lengtes die in onze kachel moeten passen. Het is dus niet evident om deze buiten te stapelen zonder gebruik te maken van zijwanden.

De oplossing bleek een oude houtstapeltechniek te zijn die ze in o.a. Duitsland al eeuwenlang toepassen: de ‘Holzmiete’, ‘Holz Hause’ of ‘round wood pile’. Het hout wordt in een cirkel gestapeld, zodat er een rond huisje ontstaat. Het resultaat is niet alleen functioneel maar oogt ook mooi.

Een kleine handleidng:

 • Leg een cirkel met een diameter van 3m (kan je mee spelen naargelang de lengte van je stukken brandhout) van dikkere stammen. Dit is de steunrand van de buitenste cirkel.
 • Begin met stapelen waarbij je de uiteindes van de stukken brandhout op de stammen van de cirkel legt zodat ze naar de binnenkant van de cirkel afhellen. Op deze manier kan je stapel niet omvallen naar buiten toe.
 • Maak een tweede steunrand in de vorm van een cirkel die aan de binnenkant aansluit op je gestapeld hout. Zo kan je een tweede cirkel hout stapelen die tevens naar binnen afhelt en bovendien als steun dient voor de buitenste stapel.
 • Stapel je brandhout op de twee cirkels en let hierbij op dat:
  1. De buitenmuren lichtjes naar binnen hellen, zodat het geheel wat begint te lijken op een bijenkorf. Deze huisjes worden dan ook soms ‘beehive wood piles’ genoemd.
  2. Als het gestapelde hout niet meer afhelt, moet je er af en toe terug een vlak stuk hout aan de buitenkant tussensteken zodat de stapel terug naar binnen helt.
  3. Wij kozen voor een hoogte van 1,6m zodat we nog makkelijk aan het dak geraken. 1 stapel herbergt zo ongeveer 13m³ hout.
 • De binnenkant van het huisje wordt ook opgevuld met hout, dat je er gewoon in kan gooien. Je kan hier bijvoorbeeld de moeilijk te stapelen stukken in kwijt. Als de buitenste ringen af zijn, vul je de binnenkant gewoon op door het overige hout erin te gooien. Je mag dit nog een stukje hoger dan de gestapelde cirkels laten komen, zodat je een afhellende vorm krijgt, klaar om er een dakje op te leggen.
 • Tijdens het stapelen hou je best de vlakke stukken aan de kant. Deze kunnen dienen om het dak af te werken. Deze stukken worden als laatste, zoals leien op de bovenkant geplaatst zodat de regen toch wat tegengehouden wordt.

Tips voor het bouwen van een Holzmiete en leuke voorbeelden hiervan kan je op de website https://holzmiete.de/ terugvinden.

Een dikke merci aan Jonas en Esmeralda van De Terwesthoeve in Moerbeke waar we de inspiratie en tips van hebben gekregen voor het maken van de Holzmiete.

Ondertussen zijn we bijna klaar met de derde Holzmiete, die nog verder aangevuld wordt met vers geknot wilgenhout.

Nu het brandhout een nieuwe plaats gekregen heeft, zijn we klaar voor de volgende uitdaging: het oude houtkot omtoveren tot een mooie varkensstal!