Voor nog een paar “typische” voedselbosplanten in ons voedselbos gingen we te rade bij voedselboskwekerij Arborealis. Het liefst hadden we de planten zelf gaan afhalen op de kwekerij, maar een rit van meer dan 3 uur leek ons toch wat van het goede te veel. De kwekerij verstuurt echter ook bestellingen via PostNL. Hoewel we onze twijfels hadden of de plantjes wel heelhuids tot bij ons zouden geraken, besloten we het er toch op te wagen.

De bestelling

Om te beginnen even een overzicht van wat we zoal besteld hebben:

 • 2 verschillende soorten Szechuanpeper (Zanthoxylum coreanum en Zanthoxylum bungeanum)
 • Chinese dadelboom (Ziziphus jujuba)
 • 2 vlierstruiken (Sambucus nigra `Black Beauty` en Sambucus nigra `Black Lace`)
 • 2 x buffelbes (Shepherdia argentea)
 • 5 willde appels (Malus sylvestris)
 • 3 hartnoot of Japanse walnoot (Juglans ailantifolia cordiformis)
 • Een grootvruchtige mispel (Mespilus germanica `Royal`)
 • Een peerkwee (Pyrocydonia danielii)
 • Een valse indigostruik, een stikstoffixeerder (Amorpha fructicosa)
 • Goumi (Elaeagnus multiflora)
 • 2 grootvruchtige olijfwilgen (Elaeagnus umbellata `Garnet`)
 • Zoethout (Glycyrrhiza glabra)

Het bestelproces

We plaatsten onze bestelling al eind december, maar bestellingen werden pas verwerkt vanaf 15 januari. Een goede week na 15 januari bleek onze bestelling gecontroleerd: er werd gekeken of alle soorten nog op voorraad waren en wat de verzendingskosten waren. Helaas bleken 2 soorten uitverkocht, maar hierdoor bleek alles in 1 postpakket te passen, waardoor de verzendkosten beperkt bleven tot €16,5.

De levering

Alle planten (29 in totaal!) bleken in 1 grote doos te passen (zie foto’s hier onder).
Het is duidelijk dat Arborealis ondertussen veel ervaring heeft met het online versturen van planten. Elk hoekje van de doos was benut en elk plantje was voldoende gefixeerd in de doos om niet beschadigd te raken. Het nadeel hiervan is dat er wel veel plastic zakjes en verpakkingsmateriaal nodig is om de planten bij elkaar te houden en uitdroging te vermijden. Alle plantjes zijn alleszins hierdoor heelhuids tot bij ons geraakt. Een ander nadeel is dat er op die manier enkel relatief kleine planten kunnen verstuurd worden. Zo kozen we ervoor om de kleinste planten nog niet in ons voedselbos te planten, maar eerst verder op te kweken in pot.

We hopen alleszins dat de unieke plantjes van Arborealis het eerste jaar overleven. Zo vinden ondertussen meer dan 50 verschillende soorten een plekje in wat ooit een eetbaar paradijs moet worden.