Bijna exact een jaar nadat de eerste plantjes een plekje vonden in ons voedselbos was het tijd om een nieuwe lading aan te voeren.

We kiezen ervoor om ook dit jaar nog geen (dure) fruitbomen te planten, maar eerst verder de windbreaks te vervolledigen. De ondergrond van de  voormalige paardenweide is nog behoorlijk hard ook al hebben mollen en muizen al behoorlijk gewroet tussen de verwilderde graszoden. Op die manier zorgen deze helpers ervoor dat sporen van schimmels, die ongetwijfeld al aanwezig zijn in de buurt van de knotwilgen, zich verspreiden naar de plaatsen waar ze later nuttig zullen zijn voor de voedselbosbomen.

Wat hebben we geplant?

  • Aan de noordkant plantten we een windbreak aan. We werkten in 3 rijen: de achterste rij bestaat uit 110 Italiaanse elzen (Alnus cordata). De volgende 2 rijen hebben we ingedeeld in verschillende blokken. Door in blokken te werken kunnen we eventueel makkelijker ingrijpen als het voorjaar opnieuw veel te droog zou zijn en 1 bepaalde soort hier niet zou tegen kunnen. Onze verschillende blokken werden bevolkt met gelderse roos (Viburnum opulus), gele kornoelje (Cornus mas), krentenboom (Amelanchier lamarckii), duindoorn (Hippophae rhamnoïdes), lijsterbes (Sorbus aucuparia) en hazelaars (Corylus avellana en Corylus maxima Purpurea). Al dit bosgoed staat ongeveer op 1 meter afstand van elkaar. We plantten deze bewust veel te dicht op elkaar zodat er snel een mooi windscherm gevormd wordt. Na een aantal jaar kunnen we hier in beginnen snoeien en de overtollige biomassa gebruiken voor de rest van het voedselbos.
  • Omdat de afstand tussen de west- en oostkant te groot was, besloten we om ook nog in het midden een windbreak aan te planten. Hiervoor kozen we voor 2 soorten olijfwilg: Elaeagnus angustifolia en Elaeagnus ebbingei (groenblijvend).
  • Verder werd ook de windbreak aan de westkant nog uitgebreid met groenblijvende olijfwilg, duindoorn, spork (Rhamnus frangula) en sleedoorn (Prunus spinosa).
  • Tenslotte werden de uitgevallen berkjes (Betula pendula) en tamme kastanjes (Castanea sativa) in ons pioniersbos aan de oostkant aangevuld met verse krachten.

Een kleine 600 planten wacht nu hoopvol op een mooie en niet te droge lente! Een grote dankjewel aan alle planters!