Deze blogpost maakt deel uit van een serie blogposts:

We komen nog een laatste keer terug op de driedaagse cursus die we bij Martin Crawford volgden. Is het de moeite waard om de oversteek naar Groot-Brittanië te maken? Wij zijn alvast nog steeds enthousiast. Tijd om de pro’s en contra’s eens op een rijtje te zetten!

Boek die tickets maar!

  • Je hebt het boek gelezen en bent benieuwd hoe zo een voedselbos er nu in het echt uit ziet.
  • Je hebt het boek nog niet gelezen, maar je hebt wel al een notie van wat een voedselbos precies is.
  • Groot-Britannië heeft een vergelijkbaar klimaat met België dus zo goed als alle gebruikte soorten en methodes zijn ook bij ons toepasbaar.
  • Je hebt specifieke vragen voor de wandelende encyclopedie Martin Crawford.
  • Crawford gaat op een professionele manier om met alle aspecten van een voedselbos. Als wiskundige zijn veel bevindingen ook gedocumenteerd met cijfermateriaal.
  • Je hebt nog een extra duwtje in de rug nodig om zelf een voedselbos uit de grond te stampen.
  • Je komt in contact met mensen van diverse nationaliteiten en achtergronden (van welvarende Teslarijders tot yurtbewoners) en hun drijfveren.
  • Je hebt altijd willen weten wat er in de schuur van Crawford te vinden is…

Je blijft beter thuis

  • Je hebt geen zin om ongeveer 250 euro uit te geven aan een cursus (exclusief verblijf- en transportkosten)
  • Je vindt de hele methode van Crawford te berekend en te veel “binnen de lijntjes” gekleurd.
  • Je volgt liever een voedselboscursus in de Lage Landen.
  • Je hebt een probleem met al die Engelse benamingen voor soorten.
  • Je volgt liever de net uitgebrachte online cursus.

Praktisch

Vervoer

Wij reden vanuit België via de Eurotunnel richting Dartington en deden er ongeveer 6 uur over. Ook openbaar vervoer is uiteraard een optie, maar dan doe je er een stuk langer over en beperk je ook de opties voor je verblijf. De Britse wegen in de omgeving zijn wel meestal druk bereden. Ook vind je er dikwijls zeer smalle wegen waarbij het soms onmogelijk is om elkaar te passeren zonder dat 1 van beide een stukje achteruit rijdt.

Verblijf

Wij overnachtten in een prachtige Airbnb locatie op 10 minuten rijden van de cursuslocatie. Deze mooi ingerichte “Shepherds Hut” was volledig off grid, voorzien van composttoilet en verschillende mogelijkheden om je eten te bereiden op het vuur, met zeer vriendelijke eigenaars!

De omgeving

Je vindt een mooi authentiek landschap met nog kleinschalige landbouw in de buurt met veel hagen, muurtjes en oude bomen. De muurtjes zijn in het voorjaar prachtig bedekt met tal van voorjaarsbloemen.

In Dartington zelf vind je een aantal winkeltjes en kan je ook een (gratis) bezoek brengen aan de Dartington Hall met bijhorende indrukwekkende tuin.

Vanuit onze verblijfplek waren er ook verschillende wandelmogelijkheden waarbij een bezoek aan de Sharpham wijngaard en kaasmakerij zeker een aanrader is. Ook het iets grotere stadje Totnes kan je te voet vanuit Dartington bereiken via een aparte wandelroute.

Verder is zeker een bezoek aan Dartmoor National Park zeker een must-do. In het weekend wordt dit wel overrompeld door de Britten. Je bent ook steeds niet ver verwijderd van de kust.

Nog vragen?

Al deze blogposts geven nog maar een beknopte samenvatting van de driedaagse cursus. Voor wie nog met vragen zit: Stel ze op onze Facebook pagina, in de reacties hier onder of via het Contactformulier.

 

Geef een reactie