Zaterdag 17 maart was het weer zover: de volgende werkdag voor het nieuwe voedselbos in Brugge. Net zoals vorige keer waren de weergoden ons niet gunstig gezind: de temperatuur klom de hele dag niet boven het vriespunt. Hierdoor kon het grootste deel van de voorziene plantactiviteiten niet doorgaan. Daarom hebben we ons maar gefocust op het gezellig inkleden van het terrein met zitbankjes, een levende pergola van wilgentakken en twee takkenwallen. Tegen de pergola werden een aantal klimmers (zoals kiwibes en braambessen) geplant. Aan de ingang van het voedselbos wordt iedere bezoeker nu mooi verwelkomd met een rijtje frambozenstruiken.

Naast de werken in het voedselbos was er ook een workshop ‘paddenstoelen enten’ voorzien in de schuur van Hoeve Hangerijn. Tijdens de workshop focusten we op het enten van twee soorten paddenstoelen: shiitake en oesterzwammen, beiden zeer lekker en voedzaam! Enten gebeurt door entpluggen (geïnfecteerd met de schimmel van de zwammen) in te brengen in boomstammetjes. Het enten is dus niets meer dan gaatjes boren in het hout en de pluggen erin kloppen. Dit stuk hout wordt vervolgens volledig gekoloniseerd door de schimmel. De stammetjes mogen absoluut niet uitdrogen en vinden dus best een plekje in een vochtig schaduwrijk plekje.

De paddenstoelen gedijen op verschillende houtsoorten en in verschillende omstandigheden:

  • Shiitake zwammen – van Aziatische/Japanse oorsprong- verkiezen eik of tamme kastanje. De stammetjes waarop geënt wordt zijn best meer dan 1m lang, met een doorsnede van 15cm. In de zomer van het daarop volgende jaar kunnen de eerste zwammen geoogst worden. Hiervoor moeten de stammetjes eerst een nachtje ondergedompeld worden in water.
  • Oesterzwammen doen het goed op populier of wilgen en je gebruikt best stammetjes van 1m lang en een dikte van minimaal 20cm. Na een een van de eerste koude nachten in het najaar zullen de oesterzwammen verschijnen op de stammetjes.

Het enten is gebeurd, nu is het aan de schimmels om het hout in te palmen. Pas in het najaar (oesterzwam) of zomer volgend jaar (shiitake) zullen we het resultaat van onze werkdag kunnen zien. Tijdens de middag konden we alvast eens van beide soorten proeven.

Het nieuwbakken voedselbos is nu helemaal klaar om te beginnen uitgroeien tot een groene eetbare oase in de lente. Tijd dus om die winterse koude definitief achter ons te laten nu!