Onze beperkte voedselboskennis kon wel een duwtje in de rug gebruiken. Daarom schreven we ons in voor de Participatieve Voedselboscursus in Brugge (Assenbroek). De cursus stopt niet bij de theorie, maar het is de bedoeling om ook samen een voedselbos op te starten in Assebroek aan de basisschool Jan Fevijn (campus Paalbos) en tegenover Hoeve Hangerijn (exacte locatie: https://goo.gl/maps/Zc6GcVxqmbn). De cursus wordt georganiseerd door Natuurpunt CVN en begeleid door Anke Desender. De eetbare oase die we hier aanleggen (op een terrein van ongeveer 15m x 80m) zal een belangrijke ontmoetingsplaats worden voor de lokale inwoners, de basisschool en de mensen van Hoeve Hangerijn.

Op 30 september startte de cursus met een bezoek aan 2 bestaande voedselbossen in Maldegem onder begeleiding van Diëgo Van De Keere. Dat voedselbossen zowel op grote als kleine schaal mogelijk zijn werd hier meteen duidelijk: enerzijds bewonderden we het kleine paradijsje in de achtertuin van Diëgo en anderzijds ontdekten we het jongere, maar grotere voedselbos in het park van Maldegem. Dit 2 jaar oude voedselbos is dus vrij toegankelijk: zeker een aanrader om nog eens een bezoekje te brengen!

De daaropvolgende theorielessen werden gegeven door Diderik Clarebout van “De Woudezel”. Dit voedselbos is een resultaat van een tiental jaren experimenteren in Diksmuide. De foto’s en de uitgebreide uiteenzetting van Diderik gaven ons een mooi beeld van deze unieke locatie waar mens, plant en dier elk hun eigen unieke bijdrage leveren aan het eetbare geheel. Dideriks kennis, ervaring en enthousiasme vormden alvast een grote motivatie om er meteen aan te beginnen. Het werd ons ook duidelijk dat een voedselbos geen exacte wetenschap is: je werkt hier samen met de natuur en elke situatie is anders. We plannen zeker nog een bezoek aan De Woudezel, al was het alleen maar om die lekkere confituur van o.a. mexicaanse meidoorn, gelderse roos, kweepeer en appelbes nog eens te proeven.

Tijd om de theorie in de praktijk om te zetten en een plan op te stellen voor het voedselbos in Brugge. Hiervoor werden een aantal groepjes cursisten gevormd die elk een aantal plantengildes moesten uitwerken. Gildes zijn groepen van planten die elkaar ondersteunen in een ecosysteem en opgebouwd zijn uit meerdere lagen: van hoogstam bomen, tot struiken, bodembedekkers en klimplanten. De verschillende puzzelstukjes werden door Anke zorgvuldig in elkaar gepuzzeld tot één geheel, rekening houdende met lichtvereisten, bestaande bomen, vereisten van de lokale groendienst en wensen van de naburige Hoeve Hangerijn.

Nadat ook de politiek zijn fiat gaf konden we aan de slag. Aan helpende handen geen gebrek: zowel lokale inwoners als cursisten lieten zich niet afschrikken door het grijze koude weer dat we op 2 december voorgeschoteld kregen. Die 900 boompjes die vandaag de grond in moesten konden ons echter wel verwarmen. Gelukkig mochten we ook ’s middags even gaan opwarmen in de schuur van Hoeve Hangerijn, waar iedereen voor een deeltje van een waar feestmaal had gezorgd (Potluck noemen ze dat).

In de namiddag kreeg het voedselbos duidelijk vorm:

  • 4 zones afgeschermd door een boogvormige haag van inheemse soorten (mispel, linde, meidoorn, sleedoorn, Spaanse aak, europese vogelkers en hazelaar) die de verschillende plantengildes binnen het voedselbos zullen afschermen.
  • Een ‘vogelbosje’ (met o.a. els, berk, hulst, hondsroos, iep en spork)
  • Een zone langsheen de bestaande bosrand om deze geleidelijk aan te laten overgaan in het voedselbos.

Tot slot werd er in de namiddag een workshop ‘winterstekken’ gegeven, zodat we gemakkelijk interessante planten zelf kunnen vermeerderen.

We kijken alvast uit naar de volgende werkdag volgend jaar in maart waar we de bomen en stuiken van de plantengildes kunnen aanplanten, aangevuld met een workshop paddenstoelen-enten.