In het vroege voorjaar verschijnen samen met de eerste bloemen ook de eerste hommels. Dit zijn de koninginnen die na een winterslaap onder de grond uit kruipen. Verzwakt van de lange winterslaap vliegen zo rond met als eerste prioriteit het vinden van een geschikte locatie om een nieuwe kolonie te starten.

Deze hommels hebben het steeds moeilijker want in het vroege voorjaar zijn er nog weinig bloemen voor handen. Bovendien worden de planten die vroeg bloemen geven vaak als onkruid beschouwd en dus snel verwijderd in de meeste tuinen: paardenbloemen, hondsdraf, dovenetel, etc. Door de kort gemaaide gazonnetjes hebben ook de vroege madeliefjes weinig kans om tot bloei te komen. De energie die deze planten leveren is nochtans essentieel voor de overleving van de hommelkoningin. En indien de koningin niet overleeft of geen geschikte locatie kan vinden, is dit nefast voor de volgende generatie hommels.

Wil je de hommels (en andere insecten zoals bijen) een handje helpen, laat dan alle bloemetjes in de tuin, bermen, weiden, ed. maar mooi staan. Wie heeft er niet graag vroeg in de lente wat kleur in de tuin? Er zijn zo een aantal vroegbloeiers die je zelf kan toevoegen in de perkjes, of zelfs in het gras: krokussen, (vroege) tulpen, bosanemonen, sleutelbloemen, etc.