Toen we begin 2017 de moestuin hebben uitgebreid kozen we ervoor om graspaden tussen de bedden te leggen. Omdat dit gedeelte van de tuin toen nog weide was, was deze keuze evident: de paden lagen er gewoon al, er moest gewoon nog een moestuin tussenuit gehaald worden 🙂 Een jaar later is het tijd om te evalueren of dit wel een goed idee was.

Voordelen

 • Het gras dat van de paden komt kan direct dienst doen als mulch op de moestuinbedden.
 • Gras is aangenamer van structuur dan houtsnippers waardoor je al eens op blote voeten over de paadjes kan lopen en het is ook aangenamer om op je knieën te zitten op het gras.
 • Houtsnippers moeten elk jaar aangevuld worden en ze verrijken bovendien de bodem van de paden, wat ook niet de bedoeling is.
 • De frisse graskleur fleurt de moestuin op en zorgt voor een mooi contrast met de donkere compost, maar dat zal in de toekomst wel een mindere rol spelen als de moestuingrond meer bedekt zal zijn.

Nadelen

 • Graspaden vragen veel onderhoud: ze moeten regelmatig gemaaid worden. Het maaien moet in de zomer ongeveer wekelijks gebeuren. Dit vraagt veel energie, ook al gebruiken we een grasmaaier en kantenmaaier op accu hiervoor.
 • Gras is een dominante plant en heeft steeds de neiging om verder uit te breiden. Deze winter is het dan ook nodig om de randen van de paden weg te halen om te vermijden dat het gras langzaam maar zeker de moestuinbedden terug inneemt.

Conclusie

We zijn er nog niet uit! Het onderhoud op de graspaadjes is een groot nadeel, maar houtsnippers zijn ook niet elk jaar beschikbaar om aan te vullen als je houtsnipperpaadjes gebruikt. Misschien dat we best evolueren naar een mix tussen gras- en houtsnipperpaadjes?

Welke paden gebruiken jullie in de moestuin? Reageer hier onder of op onze Facebook pagina!

5 Antwoorden op “Zijn graspaden in de moestuin een goed idee?

 1. Graspaden,daar heb ik ook voor gekozen,nadat ik steeds het gras tussen de houtsnippers weg moest halen,nu ik graspaden heb loop ik lekker op blote voeten in de tuin,heb ik mulch,en maai ik het regelmatig wat ik leuk werk vindt..Ik ben blij met mijn graspaden.

 2. Ik heb ook graspaadjes, ik heb echter het idee dat de woelmuizen hier ook blij mee zijn. Het gras zit vol gaten, in de andere tuinen op ons complex zie ik dit minder.

 3. Wij gaan experimenteren met een klavermengsel op onze paden, dat groeit wat trager dan gras en de mulch is ook erg bruikbaar voor op de bedden.
  Volgend jaar evaluatie 😉

Geef een reactie