Meer dan een week leek alles rustig op de weide tot er ineens verdacht veel takjes ‘afgeknakt’ waren in de net aangeplante hakhouthaag. Hier en daar bengelden kleine zijtakken naar beneden: zouden ze afgebroken zijn door de wind?

Op een paar van de planten zagen we knabbelsporen waar de schors er afgepeuzeld was, zodat we de konijnen met de vinger begonnen te wijzen.

Maar op andere plaatsen waren de takjes precies met een snoeischaar afgeknipt en lagen ze naast de plant. De hoogte van het ‘afknippen’ varieerde sterk en dat leek soms toch ook wat te hoog te zijn voor een konijntje…

Gelukkig hebben we een wildcamera die elke beweging registreert in een foto en kort filmpje. De camera werd tussen de planten in de haag geplaatst en al snel hadden we de schuldige in beeld: een haas! Die hadden we inderdaad al eens eerder helemaal aan de andere kant van de weide gespot. Hier moeten we ons gelukkig minder zorgen over maken: hazen zijn eerder solitaire dieren en zullen dus minder schade aanrichten dan konijnen die in groep leven. We moeten het de komende tijd wat in de gaten houden, maar als het bij enkele gesnoeide zijtakken blijft zullen we niet moeten ingrijpen.

 

De schuldige in het vizier van de camera: