In het VOC Merelbeke worden jaarlijks ongeveer 500 egels binnengebracht voor verzorging. Egels beschikken niet over een vast territorium dat ze verdedigen tegen andere egels, maar eerder een groot leefgebied (van een 10-tal hectare) waarin ze rondlopen. Ze kunnen hierin per nacht wel een paar kilometer afleggen. Door ons dicht wegennet zijn de beestjes vaak het slachtoffer van een aanrijding. Daarnaast geraken ze vaak verstrikt in draad en omheiningen rond tuinen, weides, akkers, etc. Onze steeds kleinere en beter afgebakende tuinen zorgen er voor dat de egels nog maar moeilijk een doorgang van minstens 15cm vinden om zich door te wurmen. Verder worden veel egels ziek omdat ze melk gedronken hebben. Mensen zetten dit vaak met goede bedoelingen speciaal voor de stekelige bezoekers neer, maar eigenlijk is het niet goed voor hen. Het gebruik van vergif – wat in veel tuinen en landbouwgebieden aanwezig is – is ook rampzalig voor deze dieren aangezien deze stoffen zich via het voedsel ophopen in de egel met uiteindelijk fatale gevolgen.

Sinds we hier in Wachtebeke onze intrek hebben genomen hebben egels onze tuin links laten liggen. Er zijn nochtans voldoende habitats waar deze beestjes zich goed thuis zouden voelen: een takkenhoop, dichte struiken tot tegen de grond, verdorde planten, bladeren die niet worden opgeruimd voor de winter, etc (lees ook: Wat kan je doen voor de egel in je tuin?). Egels verdienen nochtans hun plaats in elke tuin: ze eten o.a. kevers, rupsen en slakken.

Daarom hadden we bij het VOC Merelbeke eens nagevraagd of zij egeltjes hadden die na de goede zorgen daar klaar waren voor een nieuwe thuis in Wachtebeke. Een week later konden we direct vijf van deze schattige diertjes ophalen. Ze werden op 3 verschillende plaatsen vrijgelaten en kunnen nu met een gerust gemoed een knus slaapplaatsje zoeken om de winter door te komen.

Als kers op de taart lieten we ook nog een prachtige sperwer vrij! Aan het lichte gewicht en de kleine gestalte te zien ging het over een mannetje.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van egels is er nog De Vroege Vogels Heel veel egels playlist šŸ™‚