Sinds onze eerste inspectieronde op de weide zijn we geïntrigeerd door een hol dat in de zijkant van de (uitgedroogde) gracht langsheen de weide is uitgegraven: is het nog in gebruik? En door wie? Onze wildcamera werd weer bovengehaald om dit mysterie op te lossen. We plaatsten de camera enkele weken aan de ingang van het hol en wat verder in de gracht en wachtten geduldig af.

Het viel direct op dat de biodiversiteit in deze met bramen overgroeide gracht veel groter was dan op andere plekken op de weide. Veel dieren kunnen de beschutting van de gracht wel appreciëren en poseerden gretig voor onze camera. ’s Nachts verschenen vooral muizen en ratten in beeld en overdag kwamen verschillende vogels een kijkje nemen. Zo maakte het winterkoninkje dankbaar gebruik van het losse zand dat voor het hol lag om er tijdens een zonnige dag een deugddoend bad in te nemen.

Ook grotere (roof)dieren werden gespot op de camera: een kat maar ook een vos kwamen een kijkje nemen. Deze laatste hebben we zeer mooi op beeld kunnen vastleggen toen hij (duidelijk een hij 😉 ) in het hol kroop en ook verderop in de gracht was hij duidelijk in beeld. Bovendien hebben we hem ook eens aan de andere kant van weide gespot. Of het hol nu van hem is is nog maar de vraag, want we zien hem maar af en toe passeren. Het aantal muizen en ratten dat we op onze camera zagen geeft aan dat de vos hier voldoende voedsel vindt om de winter door te komen. Hopelijk kunnen we dit prachtig dier een beschermd plekje in ons voedselbos aanbieden uit de buurt van de lokale jagers, die het dier maar al te graag zouden afschieten of vergiftigen. Onze kippen zitten dicht bij ons huis en hebben gelukkig de vos nog niet op bezoek gehad.

Tot slot: een van onze stekelige vrienden kwam ook nog even dag zeggen langs de camera. Heel tof om te zien dat die daar nog lustig rondscharrelt.

Een winterkoninkje geniet duidelijk van een zandbadje.

 

Een buurtbewoner kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen.

De rechtmatige eigenaar van het hol?

Eén van de egels die we eerder vrij lieten komt nog eens dag zeggen.