Ken je het motto ‘if you can’t beat it, eat it’? Sommige van de ‘onkruiden’ die mensen maar al te graag uit te tuin zouden zien verdwijnen zijn eigenlijk perfect eetbaar. In plaats van ze steeds te bestrijden kunnen we ze dus maar beter in lekkere bereidingen verwerken! Hieronder twee voorbeeldjes uit het vroege voorjaar:

(1) paardenbloemen: veel mensen verwijderen ze uit hun gazon, aangezien ze niet graag van die vuile rozetbladjes in het gras zien verschijnen. Je kan er nochtans zeer gemakkelijk een lekkere confituur van maken die naar honing smaakt. Je hebt hier een paar honderd bloempjes voor nodig, die je laat weken samen met wat citroen- en sinaasappelschijven. Daarna alles zeven, aan de kook brengen met geleisuiker en smuller maar!

Deze voorjaarsbloeiers zijn daarnaast cruciaal bij bijen- en hommelkoninginnen die zich bij de eerste warme dagen laten zien: dus laat er zeker nog wat staan…

(2) Zevenblad, brandnetel en vogelmuur zijn niet  de meest populaire planten in de tuin. Gecombineerd kan je er een gezond groene voorjaarssoepje van maken. Bovendien heb je van het zevenblad vrij veel (jonge) bladjes nodig, waardoor deze plant ook weer even ingeperkt wordt in de tuin. Dit vul je aan met de jonge topjes bovenaan de brandnetel en wat vogelmmuur. Alles laten doorkoken met de nodige kruiden, mixen (of in de blender) en klaar is je soepje!

Binnenkort komen de eerste hopscheuten tevoorschijn. De jonge scheuten zijn ook een lekkernij om in je eten te verwerken. Jonge scheuten van de Japanse duizendknoop zijn bovendien ook eetbaar, en zo kan je heel het jaar door wel voorbeelden vinden om je maaltijden aan te vullen.