Hij is er: onze eigen geodetische serre!

In onze moestuin kon een serre niet ontbreken. Toen we het concept van de geodetische serre zagen waren we meteen verkocht.
Dit type van serre heeft een aantal interessante kenmerken:

  • een mooie koepelvorm. Deze zorgt er ook voor dat licht en warmte beter verdeeld worden binnenin.
  • zeer ruim, met een diameter van ruim 5 m en een hoogte van 2,75 m (al zijn er ook nog kleinere uitvoeringen mogelijk).
  • opgebouwd uit vijf- en zeshoekige panelen. Elk paneel kan afzonderlijk vervangen worden indien nodig.
  • het kader van de panelen is in hout dat op een duurzame manier behandeld is.
  • de panelen worden bedekt met een gewapende uv-bestendige serrefolie. In tegenstelling tot glas geeft plastic folie mee, waardoor die minder snel kapot zal gaan bij hagel.

Meer info over deze serre vind je op de website van Houdbaar vzw.

Voordat de serre kon geplaatst worden waren er wat voorbereidende werken nodig. Wij zorgden ervoor dat het gras afgeplagd op de plaats waar de serre moest komen. Zo kon de serre op een vlakke ondergrond geplaatst worden.

Michiel en Julie maakte de afzonderlijke panelen al klaar in hun atelier (kader en bekleding) zodat deze als een soort bouwpakket vervoerd konden worden.

Op 1 februari was het dan zover: de panelen werden zorgvuldig in elkaar gepast op de voorziene plaats. Het was een koude dag, maar het effect van de geodeet was al onmiddellijk voelbaar wanneer een eerste straaltje zon de serre al mooi opwarmde.

We kunnen niet wachten om deze plek verder in te richten tot een nieuw paradijsje voor planten…en voor onszelf natuurlijk 🙂