Over snoeien is het laatste woord nog lang niet gezegd. Ook in de wereld van de permacultuur woedt er discussie of snoeien wel überhaubt nodig is. We waren dan ook benieuwd wat Taco Blom hier over te zeggen zou hebben.

Taco Blom is een autoriteit in permacultuur. Door zijn jarenlange ervaring slaagt hij er als geen ander in om de natuur te “lezen”. De voorbije jaren was Taco de oprichter van de succesvolle permacultuur tuinderij Samenland. Sinds kort is hij actief op zijn nieuwe stek op Landgoed Heerdeberg.

Heerdeberg ligt op een boogscheut van Maastricht. Door de heuvelachtige omgeving krijg je dan ook een mooi zicht op de stad. Op het domein, waar ook het jaarlijkse Permacultuur Festival voortaan zal doorgaan, vind je een mengelmoes van oude en nieuwe boomgaarden, een restaurant, rondscharrelende varkens (Bonte Bentheimers), een beeldentuin, (mergel)grotten,…

Wij begonnen de dag op een nieuw stuk permacultuurtuin. Op de verse maïsakker is het de bedoeling om rijen fruitsoorten af te wisselen met eenjarigen, net zoals in Samenland. Een mooi aantal fruitbomen en bessenstruiken vonden alvast een plekje, maar hoe snoei je nu die pas aangeplante boompjes zonder ze daarna nog eens te moeten snoeien? We leerden hierbij om ervoor te zorgen dat de boom slechts één kop heeft met een aantal gestelstakken. Gestelstakken mogen echter nooit ingekort worden en ook de kop mag je nooit wegknippen uit je jonge boompje. Laaghangende takken zorgen snel voor schaduw, waardoor schaduwminnende planten hier vlugger een geliefkoosd plekje vinden.

Takken die afbreken door het teveel aan gewicht van de vruchten zijn niet zo erg, aangezien de boom hier meestal zonder problemen van herstelt. Scheurwonden herstellen overigens beter dan knipwonden.

Waar de regels voor het snoeien van jonge boompjes misschien nog vrij eenvoudig zijn, verandert de situatie bij de oude, verkeerd gesnoeide fruitbomen op het perceel ernaast. Niet alleen moet je hier meestal met een kettingzaag naar een schier onbereikbare tak klauteren, het is ook moeilijk om te bepalen welke takken er nu juist moeten gesnoeid worden.

Na de middag mochten we zelf aan de slag bij een aantal slecht gesnoeide fruitbomen. Ook hier kan je beginnen met te kiezen wat de top van je boom moet worden: “de meest rechte tak” volgens Taco. In verschillende groepjes gingen we aan het werk. Bij oude hoogstambomen is het sowieso beste om minstens met 2 te zijn, zodat iemand die beneden staat het overzicht kan behouden. We merkten al vlug dat we hier een cruciaal aspect misten: ervaring. Je leert snoeien dus vooral door het verschillende jaren te doen. Het is van belang om te kijken wat het effect was van je vorige snoeibeurt en hier uit te leren. Foto’s van voor en na kunnen daarbij van pas komen.

Na nog een kleine tour in de groentetuin en een bezoekje aan de varkens, passeerden nog enkele snoeischaren en het onderhoud ervan de revue. Onze Felco snoeischaar is bij deze besteld 🙂

Dat Taco Blom een vat vol kennis en ervaring is mochten we op deze dag zeker terug aanschouwen.
Nog een kleine bloemlezing aan weetjes:

  • Abrikozenbomen zet je op een koude plek, waardoor ze later op het jaar bloeien en er dus minder kans is dat de bloemen bevriezen.
  • Tegen vraat van reeën werd er een meidoornhaag geplant die dan na 2 jaar wordt plat gelegd. Zo krijg je een dichte haag waar voor de reeën geen doorkomen aan is.
  • Hoe later op het jaar je snoeit hoe beter. Ideaal is blijkbaar om in april te snoeien, kort voor de bloei.
  • Waterloten duiden op een onevenwicht in de boom: het wortelgestel is groter dan de takken.
  • Kersenbomen worden best niet gesnoeid.