The Biggest Little Farm is een pracht van een documentaire die het verhaal vertelt over een koppel uit Californië en de opstart van een boerderij in harmonie met de natuur. Van het geanimeerde ideaalbeeld in hun brein tot een systeem waar na 7 jaar de puzzelstukjes mooi in elkaar beginnen passen: het wordt allemaal met een lach en een traan in beeld gebracht. Niet alleen de successen, maar ook de mislukkingen komen uitgebreid aan bod. Het resultaat is alvast een pareltje van een documentaire, uiteraard wel overgoten met een Amerikaans sausje.

Hoewel het woord “permacultuur” op geen enkel moment vermeld wordt, is dit wel degelijk een mooi voorbeeld ervan: de bodem verzorgen, observeren en samenwerken met de natuur,… zijn allemaal zaken die in de permacultuur uitgebreid aan bod komen.

Een aantal beelden zijn, zoals in de meeste natuurdocumentaires, in scène gezet, maar dat maakt de boodschap er niet minder duidelijk op. Landbouw en natuur kunnen perfect samen gaan, als je maar het nodige geduld opbrengt. Of het hierbij nodig is om een boerderij te creëren waarbij nog steeds dieren geslacht worden voor menselijke consumptie, laten we even in het midden.

Als je wil zien hoe zelfs coyotes uiteindelijk een plek krijgen in dit ecologisch pareltje, raden we je aan om zeker te gaan kijken. Dit zou sowieso verplichte kost moeten zijn voor iedereen die ook maar iets met voedselproductie en landbouw te maken heeft: eigenlijk iedereen dus!

Meer weten?
Kijk op https://www.biggestlittlefarmmovie.com/ of https://www.apricotlanefarms.com/